dilluns, 3 de maig del 2010

Sant Jordi, dia també de les biblioteques?


El 23 d’abril és Sant Jordi, segurament la “festa en dia feiner” més coneguda arreu del món. Fou un valencià, Vicent Clavel Andrés, un editor i escriptor establert a Barcelona qui va suggerir a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona de celebrar una festa en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes.

La idea va quallar, tant és així que el 1995, la Conferència General de la Unesco celebrada a París va declarar aquesta data com a Dia Mundial de Llibre i del Dret d’Autor. És commemora que un 23 d’abril morien Cervantes, Shakespeare o Inca Garcilaso de la Vega. Igualment, que nasqueren Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla o Manuel Mejía Vallejo.

Un element indispensable per al llibre i el dret d’autor és la biblioteca. La biblioteca, però, no té un dia específic internacionalment reconegut. Algunes iniciatives han fet propostes en aquest sentit: la Asociación de Amigos del Libro Infantil y Juvenil promou des del 1997 el 24 d’octubre com a “Día de la Biblioteca”.

La International Association of School Librarianship (IASL), per la seva banda promou des del 1999 l’International School Library Day i l’International Board on Books for Young People (IBBY) impulsa l’International Children’s Book Day per encoratjar a llegir als nens.

A la vista de l’impuls que tenen les biblioteques al nostres país hom podria preguntar-se si no ha arribat el moment de proposar des de Catalunya que Sant Jordi sigui també el Dia Mundial de la Biblioteca. D’arguments no en falten, de Catalunya va sorgir la idea de celebrar per Sant Jordi la festa del llibre. Igualment, el llibre i el dret d’autor són companys inseparables de la biblioteca. De fet, per Sant Jordi les biblioteques ja es vesteixen de llarg i organitzen molts actes a dins i fora dels seus locals: parades al carrer, jornades de portes obertes, edició de cartells i punts de llibres, regal de llibres editats exclusivament per aquesta data (en format paper o ebook), etc.

Declarar Sant Jordi com a dia mundial de la biblioteca segurament donaria a aquests equipaments un merescut reconeixement a la seva tasca i els donaria l’oportunitat de presentar-se encara més davant de la ciutadania aprofitant d’aquesta forma l’atenció que la societat presta a aquesta festivitat tan “feinera”.

En contra, però, es podria donar el cas que la potència de l’actual festa al voltant del llibre no fes prou visible el dia (també) de la biblioteca, talment com passa amb el dret d’autor (qui recorda que Sant Jordi és també el dia del dret d’autor?). Què és millor, ser cap d’arengada o cua de lluç?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada